Ethereums Vitalik Buterin föreslår ”Stealth Address”-system för att förbättra Blockchain-sekretessen – så här fungerar det

Av | 25 januari 2023


Källa: Pixabay

Ethereum-skaparen Vitalik Buterin har föreslagit ett nytt ”stealth address”-system för Ethereum som dramatiskt skulle förbättra och förenkla arbetsflödet för att uppnå sekretess för vanliga användare.

Enligt en blogg posta publicerad av Buterin under helgen och med titeln En ofullständig guide till smygadresserskulle det föreslagna systemet ge samma sekretessegenskaper som att generera nya adresser för varje transaktion någon tar emot.

Den enda skillnaden skulle vara att detta skulle ske utan något arbete som behövs för mottagaren.

Sekretess är fortfarande en stor utmaning på Ethereum

I blogginlägget medgav Buterin att integritet – eller bristen på sådan – är ett stort problem för Ethereum-användare, och sa:

”En av de största återstående utmaningarna i Ethereums ekosystem är integritet. Som standard är allt som går in på en offentlig blockchain offentligt […] I praktiken innebär att använda hela sviten av Ethereum-applikationer att göra en betydande del av ditt liv offentligt för alla att se och analysera.”

Han tillade att förbättring av denna situation för användare är ”allmänt erkänd” som ett viktigt problem som utvecklare bör arbeta med.

Hemliga utgiftsnycklar och smygmetaadresser

Specifikt skulle det system som Buterin föreslagit fungera genom att plånböcker genererar så kallade stealth-metaadresser för att ta emot pengar med hjälp av en hemlig ”utgiftsnyckel” som bara den mottagande parten i en transaktion har tillgång till. Stealth-adressen delas sedan med avsändaren, som också måste publicera en bit kryptografisk data som kallas en tillfällig pubnyckel på kedjan för att mottagaren ska förstå att adressen tillhör honom.

För att möjliggöra genereringen av både den hemliga utgiftsnyckeln och den offentliga stealth-metaadressen föreslog Buterin att använda ett system känt som Diffie-Hellman nyckelbyte. Enligt Buterin är detta system en grundläggande del av modern kryptografi, och skulle åstadkomma exakt vad som behövs för att stealth-adresser ska implementeras på Ethereum.

Ethereums grundare fortsatte med att dela en detaljerad illustration av arbetsflödet med det nya systemet:

Källa: Vitalik.ca

Noll-kunskapsbevis

Sammanfattningsvis erkände Ethereum-skaparen att smygadresser faktiskt introducerar ”några långsiktiga problem med användbarheten”, inklusive problem kring så kallad ”social återhämtning” av förlorade nycklar. Han sa att dessa farhågor helt enkelt kunde accepteras för tillfället, men gjorde det klart att en mer varaktig lösning sannolikt kommer att bero ”riktigt mycket” på Zero-knowledge (ZK) bevis.Source link