Kryptovalutor

Undrar du någonsin vad en kryptovaluta är, hur de fungerar och vad är dess användningsområden? Om ja, då har du kommit till rätt ställe. Den här artikeln är en mycket tydlig förklaring av kryptovalutor i allmänhet, deras typer, användningsområden, nackdelar och allt du behöver veta. Kryptovalutor är digitala tillgångar som använder grundläggande krypteringstekniker för att överföra pengar på peer-to-peer-basis. Det finns inga banker som reglerar hur kryptovalutor fungerar. De är rent decentraliserade. De fungerar genom en ”blockchain” som är en offentlig distribuerad huvudbok över kryptovaluta transaktioner.

Bitcoin kurs är den första kryptovalutan som trädde i kraft år 2009. Sedan det var en öppen källkodsplattform har det funnits många andra liknande innovationer till bitcoin-mjukvaran, känd som ”altcoin”. Det är det blandade ordet för alternativa bitcoin. Några exempel är – Litecoin, Ethereum, etc.

Fördelar med kryptovalutor

1) Inget tillsynsorgan – Det finns ingen centralbanksmyndighet som styr kryptovalutans funktion.
2) Övervakning – Ett kryptovaluta system håller ett register över sina enheter, vem som äger dem och hur de distribueras. I fallet med skapandet av nya valutor beskriver systemet situationen för deras skapande och ägande och distribution.
3) Kryptografi – Det enda sättet att bevisa ägandet av en kryptovaluta är genom kryptografi.
4) Ägarförändring – När en kryptografisk transaktion görs överförs titeln på det digitala myntet från en person till en annan.
5) Prestanda – Även om flera order ges för samma uppsättning digitala mynt samtidigt, kommer endast en av dem att utföras.

kryptovalutor

Laglighet

Digitala mynt är helt lagliga i vissa länder, delvis tillåtna i vissa, medan de är helt förbjudna i vissa andra jurisdiktioner. Användning och handel med digitala mynt är helt förbjudet i följande länder.

Bolivia
Iraq
Marocko
Nepal
Pakistan
Förenade Arabemiraten.

Förutom dessa finns det några andra länder som har tillämpat ett implicit förbud mot handel med kryptovalutor. Alfabetiskt kan dessa länder listas som:

Colombia
Dominikanska republiken
Kuwait
Lesotho
Litauen
Macau
Oman
Qatar
Saudiarabien
Taiwan.

Rysk jurisdiktion tillåter handel med bitcoins endast i den ryska rubeln. Och samma regler gäller för alla typer av kryptovalutor också. I slutet av augusti 2018 tillkännager Bank of Thailand skapandet av sin egen digitala valuta. Den fick namnet CBDC. Det står för Central Bank Digital Currency. Det finns vissa förbud med avseende på annonsering av digital valuta i Kina och Japan. Den ryska plattformen Yandex tillämpar också samma begränsningar. Det fanns ett tillfälligt förbud mot bitcoin reklam på Google, Facebook, Twitter och många andra sociala medier. Inte bara bitcoin, utan samma nivåer av förbud gäller även för andra typer av digitala valutor.

Exempel på Altcoins

Vanligtvis är bitcoin den mest kända kryptovalutan. Men med BTC:s framsteg utvecklades också många andra digitala valutor. Allt anpassar samma koncept för krypteringstekniker. Några exempel på altcoins är:

Litecoin (LTC) – Lanserades 2011.
Ethereum (ETH) – Lanserades 2015
ZCash (ZEC) – Lanserades 2016
DASH (DASH) – Lanserades 2014
Ripple (XRP) – Lanserades 2012
Monero (XMR) – Lanserades 2014
Bitcoin Cash (BCH) – Lanserades 2017
NEO (NEO) – Lanserades 2014
Cardano (ADA) – Lanserades 2017
EOS (EOS) – Lanserades 2018

Egenkaper med Blockchain

Alla bitcoin transaktioner registreras i ”block” i blockkedjan. Det är en offentlig reskontra som håller reda på alla dina digitala mynt överföringar. Det är en ändlig logg, men den växer med förbättringen av ett antal transaktioner. Det är den enda källan till din transaktionspost. Inga andra register finns. Det fungerar också som ett betalningssystem. De anställda kallas ”gruvarbetare”. Inga transaktioner är reversibla eller återbetalningsbara, när överföringen väl har lagts in i blockkedjan. Under depositionen mellan införandet av överföringen i blocket och godkännandet av den inmatade överföringen kan bitcoin inte användas av någon av parterna. Detta förhindrar dubblering eller manipulation av transaktioner.

Plånbok
Alla bitcoins som du köper lagras i hårdvara i din PC som kallas ”plånböcker”. Moln baserade plånböcker finns också. Det finns för- och nackdelar med båda typerna av plånböcker. Offline plånboken är idiotsäker. Ingen kan stjäla från den. Men om du glömmer ditt ID eller om din hårddisk kraschar, finns det ingen möjlighet att få tillbaka dina pengar. Det är då den moln baserade plånboken kommer väl till pass. Även om din fysiska enhet kraschar kan du mycket väl säkerhetskopiera alla dina bitcoins i denna online plånbok. Det har dock risken att ditt lösenord hackas av hackare. Detta kan leda till stöld av din digitala valuta.

Miners
Gruvarbetare fungerar som bokhållare för bitcoin blockchain. Gruvarbetare kan vara individer eller en grupp eller en organisation med tillträde till kraftfulla datorer. De använder det för att lösa komplexa matematiska ekvationer som hjälper till att skapa ny digital valuta. De har till uppgift att samla in, registrera och verifiera tidigare transaktioner. Ett nytt block läggs till i kedjan var tionde minut. Noggrannheten i alla transaktioner övervakas av gruvarbetare. De har också till uppgift att förhindra en manipulation eller dubbelregistrering av transaktioner.

Sammanfattning

Även de största av alla lider av det värsta av alla problem. Allt har en baksida. Med den mest kända ”mynt”-metaforen är den andra ”sidan” av myntet inte så många i räkningen. Digitala valutor har den största nackdelen att bli offer för cyberstölder. Det är allmänt impopulärt bland handlare, det vill säga inte många återförsäljare accepterar kryptovaluta för betalningar.

Bristen på information om fördelarna med kryptovaluta är huvudorsaken till dess stora impopularitet. Även om vissa människor ser digital valuta som ett sätt att investera, är pris volatiliteten den största nackdelen för potentiella investerare. Allt detta är ett avgörande bevis på att bitcoin och andra former av kryptovalutor är ett säkert sätt att göra överföringar. De krypteringstekniker som används, som kan verka lite komplexa, är det bästa sättet att verifiera överföringen av tillgångar.